Dünya Turuna Çıkmışlardı: 3 Aydır Eritre'de Alıkonulan Türk Denizciler Hür Bırakıldı

Tekneyle dünya turu yaparken Eritre'de gözaltına alınan ve yaklaşık 3 aydır bu ülkede alıkonulan 3 Türk denizcinin bugün bağımsızlık bırakıldığı açıklandı. Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aktardığına tarafından, Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu, İbrahim I.

Dünya Turuna Çıkmışlardı: 3 Aydır Eritre'de Alıkonulan Türk Denizciler Hür Bırakıldı

Tekneyle dünya turu yaparken Eritre'de gözaltına alınan ve yaklaşık 3 aydır bu ülkede alıkonulan 3 Türk denizcinin bugün bağımsızlık bırakıldığı açıklandı.

s-f94df03c100826090faaf60f371a5a15c1e743
Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aktardığına tarafından, Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu, İbrahim Iğnak ve Erman Lütfü Atamer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimleri sonucunda özgür bırakıldı.

Teknenin kaptanı Ekmekçioğlu'nun Türkiye'de bulunan eşi Şeyda Ekmekçioğlu, eşinin kendisini aradığını ve özgür bırakıldıklarını haber verdiğini söyledi.

s-01ce96398c241cc05b3385c266f1f05edccf5f
Türk denizcilerin tekneyle Cibuti'ye dürüst yol aldıklarını, sıhhat durumlarının genel olarak iyi olduğunu bildiren Şeyda Ekmekçioğlu, 
"Eşimle 25 Nisan'dan beri ilk önce bugün öğleden önce konuştum. Sesi gayet iyi geliyordu. Durumlarının çok iyi olduğunu söyledi. Eritre'de kendilerine mükemmel davranıldığını anlattı." dedi.
Ekmekçioğlu, Türk denizcilerin 3-4 gün sonradan Cibuti'ye ulaşmalarını beklediklerini söyledi.

Seyahat nasıl başlamıştı?

s-48c9c5a01b42bb6ae23539b381f9dd882fa56c
Selim Ekmekçioğlu, emekli olduktan sonradan Eylül 2017'de "Murat Reis" isimli katamaran yelkenli teknesiyle Türkiye'den denize açılarak dünya turuna başladı.Ekmekçioğlu, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'nu geçtikten daha sonra mart ayında Sri Lanka'da kendisine katılan İbrahim Iğnak ve Erman Lütfü Atamer ile yola devam etti.

Maldivler'den Cibuti'ye mart sonunda ulaşan Türk denizciler, burada Kovid-19 salgını nedeniyle limana yanaştırılmayınca denizcilere Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Levent Şahinkaya'nın da yardımlarıyla yiyecek içecek ve su takviyesi yapılmıştı.

s-8f1479b76337f1457de7536a9881df183e1664
Şeyda Ekmekçioğlu'nun verdiği bilgiye takriben, yoldayken salgın nedeniyle kanal kapatılınca Türk denizciler kanalın açılmasını Cibuti'de beklemeye karar verdi ve geri dönmek üzere yol almaya başladı.Ancak Türk denizciler Eritre açıklarına geldiklerinde yakıtları ve gıdaları azalınca karaya yanaşmaya karar verdiler.

Eritre'de karaya yaklaştıklarında askerler tekneye çıktı ve denizcilere gözaltında olduklarını söyledi.

Birkaç gün bu şekilde bekletilen Türk denizcilerden Selim Ekmekçioğlu, 25 Nisan'da uydu telefonundan gizli gizli eşini aradı ve durumunu aktardı.  Eşinden en son 25 Nisan'da haber alan Şeyda Ekmekçioğlu, Türkiye'nin Eritre Büyükelçiliğine ulaşarak durumu anlattı ve denizcilerin bağımsızlık kalması için Türk makamlarının çabaları başladı.

Selim Ekmekçioğlu: Hayatı keşfedin

s-7bf21ca4ae15d259cfcc9879eb805da83abf53
Antakyalı olan Selim Ekmekçioğlu, Antakya Gazetesi'ne 21 Mart tarihinde 10 bin km'yi ve 35 ülkeyi geride bıraktıktan sonradan bir röportaj vermişti.Ekmekçioğlu, röportajında şu sözleri sarf etmişti:
"Fiilen birincil başlarda hafif bir gerginlik ve nefret edilen şey olmuyor değil. İlk 5-6 gün böyle geçiyor. Peşinde etrafı izlemeye başlıyorsunuz. Hatta böylece ama, o 5-6 günün ardından sıkılmaya başlıyorsunuz. Yaptığınız şey; kitap okumak, film izlemek ya da oyun oynamak oluyor! Lakin bundan başka, Türkiye'de bu işi yapan fazla az insandan birisiniz ve bunun da farkındasınız, ki bu da size öbür bir kibir veriyor."Deniz kültürüne çok uzaktan insanlar olduğumuz için denize açılma fikri, böylece fazla kişiyi korkutuyor. Belirlenmiş olun, denize hürmet duyduğunuz ve kuralları da bildiğiniz sürece deniz sizi koruyor ve fazla hoş bir şekilde sizi kucaklıyor. Fakat şunu da asla yapmayacaksınız: Yiğitlik yapıp da 'Ben fırtınada da yola çıkarım' demeyeceksiniz. Şu bir hakiki fakat, denizle şaka olmaz."
Ekmekçioğlu, röportajı okuyacak kişilere de, "Dünyayı görsünler. Hayatı keşfetsinler, keşfetsinler ve ertelemesinler" mesajı vermişti.AA ve BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER