Hollandalı turizmcilerden yolculuk kısıtlaması tepkisi: Türkiye, en az İtalya ve İspanya değin tehlikesiz

Türkiye'de otelcilik yapan 276 Hollandalı yatırımcı ile Hollanda'daki tur operatörleri, hükümetin "zorunlu haller dıştan gidilmemesini" istediği, turuncu listedeki Türkiye'ye karşın yolculuk kısıtlamasına son vermesini istiyor.

Hollandalı turizmcilerden yolculuk kısıtlaması tepkisi: Türkiye, en az İtalya ve İspanya değin tehlikesiz

Türkiye'de otelcilik yapan 276 Hollandalı yatırımcı ile Hollanda'daki tur operatörleri, hükümetin "zorunlu haller dıştan gidilmemesini" istediği, turuncu listedeki Türkiye'ye karşın yolculuk kısıtlamasına son vermesini istiyor.

Türk hükümetinin yanı sıra, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları, Hollanda Dışişleri Bakanlığı ile görüşerek, "Türkiye, en düşük İtalya ve İspanya değin güvenli. Gezi kısıtlamasına son verin" talebini dile getiriyor.

TURİZMCİLERİ UMUTLANDIRDI

Brüksel'deki Avrupa Komite kaynaklarının, 1 Temmuz'dan itibaren Avrupa dışına seyahatlere müsade verilebileceği yönündeki görüşü, Türkiye'deki turizmcileri umutlandırdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'ya, Türkiye'nin 20 Haziran'dan itibaren Hollandalı turistleri ağırlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Türkiye'de bulunan Hollandalı turizmciler ise koronavirüs salgınına karşısında her türlü önlemi aldıklarını belirterek, en düşük İtalya ve İspanya kadar tehlikesiz bir tatil hizmeti sunmaya hazır olduklarını belirtiyor.

"KORONA GEÇİRMEZ"

Hollanda Televizyonu (NOS) ve AD gazetesinin araştırmasına kadar, Akdeniz ve Ege sahillerindeki çoğu otel ve tatil köyü, "korona geçirmez" önlemlerle tatile hazır. Konaklama merkezleri, konukların ateşinin ölçülmesi, plaj ve otellerde hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gibi bir dizi önlem aldı.

Otel ve tatil köylerinde, salgın riski sebebiyle açık büfe uygulamasına son verildi. Yemek servisi, görevli personel kadar yapılacak. Çatal, bıçak takımı, yemekten sonra tek kullanımlık torbalara konacak.

Bir konuğun ayrılmasından daha sonra, yeni bir misafirin girmesinden önce odalar anlamsız tutulacak.

SEYAHAT KISITLAMASININ GEVŞEMESİ BEKLENİYOR

Alanya'daki Eftalia Otelleri yöneticisi Bettina Bauch, güvenli bir tatil için her türlü hazırlığın hazır olduğunu söyledi. Türkiye'deki tesislerin, sezona Avrupa ülkelerinden fazla daha iyi hazırlandığını söyleyen Bauch, Hollanda ve öteki Avrupa ülkelerinin, seyahat kısıtlamasını gevşetmesini beklediklerini vurguladı.

Hollandalı bir diğer turizmci, Natasha - Kruger Koyuncu da, Hollanda hükümetinin kararını anlaşılmaz buluyor. Koyuncu, "Hollandalıların niçin Avrupa'da korona krizinden maksimum etkilenen İtalya'ya gitmesine izin veriliyor da, önlemlerin son derece katı olduğu Türkiye'ye gitmeleri kısıtlanıyor? İnsanlar bunu anlamakta güçlük çekiyor" diye konuştu.

Hollanda'daki Türkiye kökenli kuruluşları ile tur operatörleri de, hükümetin yolculuk yasağını kaldırması için girişimlerde bulunuyor. Tur operatörleri TUI ve Corendon ile Hollanda hükümetinin devlete ait danışma organı olan Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT), Hollanda Türk İş Adamları Derneği ve Hollanda Müslümanlar ve Hükümet İletişim Organı (CMO), Dışişleri Bakanlığı ile görüşecek.

ALINAN YENİ KARARLAR HATIRLATILACAK

Turizmciler ve örgüt temsilcileri, Türkiye'nin yurtdışından gelenlere karantina zorunluluğuna son verdiğini, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilere sokağa çıkma yasağını kaldırdığını anımsatacak.

Temsilciler, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmede, "Ankara, bu konuda belirsizliği giderdi. Bundan Böyle sıra Hollanda'da. aralarında 500 bin Türkiye kökenli göçmenin de bulunduğu milyonlarca tatilcinin önünü kesmeyin. Türkiye, en düşük İtalya ve İspanya kadar tehlikesiz bir ülke" mesajını iletecek.

Hollanda az önce, ülkesinde alıştırma ve oturma izni olanlar hariç, Türk vatandaşlarına vize ve uçuş izni vermiyor.

Türkiye'de otelcilik yapan 276 Hollandalı yatırımcı ile Hollanda'daki tur operatörleri, hükümetin "zorunlu haller haricen gidilmemesini" istediği, turuncu listedeki Türkiye'ye karşın seyahat kısıtlamasına son vermesini istiyor.

TÜRKİYE'NİN LAHEY BÜYÜKELÇİSİ DİŞLİ: ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN SERTİFİKA ALDIK

Hollanda makamları nezdinde, yolculuk kısıtlamasının kaldırılması konusundaki girişimlerinin devam ettiğini gösteren Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tatil için güvenli bir ülke olduğunu söyledi.

Ege ve Akdeniz sahillerindeki tatil bölgelerine Veritas ve Lloyd gibi dünyaca meşhur yoklama şirketleri kadar emniyet sertifikası verildiğini ve bu bölgelerin aralıksız denetlendiğini söyleyen Dişli, Türkiye'nin tatilciler açısından son derece güvenli olduğunu vurguladı.

KISITLAMAYA BİR AN ÖNCE SON VERİLMESİNİ İSTİYORLAR

Hollandalı 276 girişimcinin Türkiye'de otelcilik alanında yatırımı bulunduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekici eden Büyükelçi, Lahey yönetiminden, kısıtlamalara bir lahza önce son verilmesini istediklerini anlattı.

Dişli, Türk Hava Yolları'nın (THY), Hollanda uçuşlarına başladığını belirterek, Türkiye'nin, koronavirüs salgını nedeniyle kapattığı hava sahasını tanıdık olmayan uçuşlara açtığını ve buna ilişkin notayı cuma günü Hollanda makamlarına ilettiklerini de söyledi.

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da, Türkiye'deki AB ülkelerin büyükelçilerini 19 Haziran'da Antalya'ya ağırlama ederek, alınan önlemleri uygun gösterecek.

Hollandalı turizmcilerden seyahat kısıtlaması tepkisi: Türkiye, en az İtalya ve İspanya kadar güvenliBBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER