İmamoğlu: 'Yoksul Mahallelerde Ekmek Dağıtmamızı Engelliyorlar'

İBB Başkanı İmamoğlu yoksul mahallerde vatandaşlara ücretsiz ekmek dağıtmak için halk müziği ekmek büfe sayısını artırmaya çalıştıklarını oysa bu kararın AKP ve MHP'nin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde bekletildiğini anlattı.

İmamoğlu: 'Yoksul Mahallelerde Ekmek Dağıtmamızı Engelliyorlar'

İBB Başkanı İmamoğlu yoksul mahallerde vatandaşlara ücretsiz ekmek dağıtmak için halk müziği ekmek büfe sayısını artırmaya çalıştıklarını oysa bu kararın AKP ve MHP'nin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde bekletildiğini anlattı. İmamoğlu "İBB Meclisi siyasi kararlarla İstanbul halkını cezalandırıyor" diyerek tepki gösterdi. 

s-d5d1c80aa6c44a787278fa11a9709d378e5d29
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yeniçağ’dan Sümeyra Kırca’ya konuştu.İBB Meclisi'nde, İstanbul halkı ve salgın süreci ön planda tutularak hareket edilmediğini vurgulayan İmamoğlu, üyelerin siyasi kararlar aldığına uyarı çekti.  "Bu durumu kendileri de dile getirdiler zaten" diyen İmamoğlu, "İstanbul'u düşünen kararlar alsalardı, geçen sene aralık ayında 2020 bütçesinde onaylama verdikleri, siz bu kadar borçlanmalısınız ama geçmişten gelen borçları ödeyebilesiniz veya yatırımlar yapabilesiniz dedikleri borca girme rakamına bile, yılın 6 ayı bitti. 4 milyar 300 milyon borçlanmamıza evet dediler ama onay verdikleri kısım yüzde 15. Hele hele salgının da etkisiyle, şu an da o 4 milyar 300 milyonluk borçlanma iki katını da aştı" ifadelerini kullandı. Bütçe açığı olarak her şeyin fiziksel olarak gözler önünde olduğunu bildiren İmamoğlu, "Bunu görmezden gelip böyle bir karar vermeleri, İstanbul'da meclis üyesi elde etmek, İstanbul'da belediye başkanı almak kimliğinden uzakta bir hareket. Şu an verdikleri kararlar İstanbul'u negatif etkiliyor. Altını çizerek söylüyorum bu siyasi bir karar hamlesidir, talimatla yapılmıştır, bizim borçlanmamıza hayır diyen meclis üyelerinin kendilerinin bile vicdanının sızladığını düşünüyorum" dedi.

"Halk Müziği ekmek teklifimizi Meclis'te bekletiyorlar"

s-802e9d18805ec5e8d515ff74d883444a2eaddb
İmamoğlu, yoksul mahallelerde ahali ekmek büfelerinin sayısını artırılmasına ilişkin kararın, AKP ve MHP ittifakının çoğunlukta olduğu İBB Meclisi'de bekletildiğini anlattı:""Millet ekmek büfesinin sayısını çoğaltmak istiyoruz, bazı semtlerde ırk ekmek büfesi göremiyoruz. Ücretsiz ekmek dağıttığımız belirtilmiş hemşerilerimiz var, onların yoğun olduğu mahallelerde büfe olmadığı için ekmek dağıtımı yapamadığımız ahali var. Bu talebimiz olmasına rağmen mecliste bekletiyorlar. İBB Meclisi sözüm ona siyasi kararlarla İstanbul halkını cezalandırıyor. Biz bazen pratik metotlarla bunu çözmeye çalışıyoruz ara sıra vatandaşlarımıza bunları anlatıyoruz"

"Sadece salgın döneminde 1 milyon 300 bin haneye dokunduk"

s-1b84b2953e31bf437c0d0412672fa4daf8b1c9
Koronavirüs sürecini nasıl yönettiklerini anlatan İmamoğlu, salgının İBB'ye 5 milyar liraya mülk olduğunu açıkladı. İmamoğlu salgın sürecinde yaptıkları hizmetleri şöyle anlattı: 
"3 aydır virüsle mücadele ediyoruz. Bir yana sağlık işleri, bir yandan dezenfeksiyon işleri, mücadelemiz, yardımlarımız, maskeden tutun afiyet çalışanlarına yardıma değin çoğu takviye verdik. Ulaşımı sübvanse ettik. Bir diğer boyutu bizde belediyecilik açısından bir; yoksullukla çaba idi, iki; insanların bilhassa sokağa çıkmadığı bu dönemde yatırımda avantaja çevirme dönemiydi. Sosyal yardımlarda kendimce İBB'nin hatta Türkiye tarihinin en büyük sosyal destek ağını oluşturduk. Sadece salgın döneminde 1 milyon 300 bin haneye dokunduk, bu kocaman bir şey. Yoksulluğun da boyutunu gösteriyor bu sayı, biz kendi alımını yaptığımız 500 bin paketin yanı sıra, ek çoğu katkılarla 600 bin haneye gıda destek paketi oluşturduk. 281 bin insanımıza farklı rakamlarla peşin para yardımı yaptık."
Uyguladıkları 'askıda fatura' metodu ile 180 bini aşkın vatandaşın faturasının ödendiğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:
"100 bin çocuğa süt dağıtımı yapıyorduk biz bunu salgın sürecinde 115 bine çıkardık. Bu zor süreçte çocukları mutlu etmek için 100 bin çocuğa armağan paket dağıtımı yaptık. Tüm bunları tekrar tekrar dizdiğimizde buraya girmeyen irili ufaklı çoğu katkımız var. Ara Sıra 100 yaş üstü insanlarımızı hatırladığımız, ara sıra 65 yaş üstü insanlara birtakım imkanlar sunduğumuz veya 15 bin insana psikolojik yardım imkanı tanıdığımız çalışmalarla, tarihin en yüksek sayıda insanına sosyal hizmet ağı örmüş bir belediyeciliği ortaya koyduk."

"Altyapıya üç ayda 400 milyon lira yatırım yaptık"

s-410a2cc777e8b53c197f4efb250e029226015c
Salgın sürecinde İBB'nin sokağa çıkma yasağını fırsata çevirdiğini belirten Ekrem İmamoğlu, bilhassa İSKİ, yol bakım gibi altyapılar hizmetlerine 400-450 milyon lira aralarında yatırım yaptıklarını duyurdu. İstanbul'da bazı kronik sıkıntıları çözüme ulaştırdıklarını vurgulayan İmamoğlu, "Senelerdir ihmal edilmiş, su baskınlarını önleyici daha alçak yapı yatırımları yaptık. İstanbul trafiğinde ve adi süreçte aylarca yapılması zorlama olan altyapılar bakımlarını biz bu süreçte birkaç günde bitirdiğimiz yerler oldu" dedi. Virüs ile çaba döneminde İBB'nin bazı ücret ve gelirlerinin yüzde 75 azaldığını ifade eden İmamoğlu, "Su, gaz gibi faturalar İBB'nin yatırımları için kayda değer kaynaklar, bu ödeme kayıpları çok büyük rakamlara ulaştı. Şayet de yüzde 50'leri aştı, bazı vergiler ve gelirler yüzde 75 azaldı. Sadece otobüs sübvansiyonuna ek maliyet 1 milyar 200 milyon lirayı bulacak. Biz en yoğun gündeki gibi otobüs seferleri yapıyoruz fakat yolcu kapasitesine baktığınızda en yoğun günün yüzde 35-40 seviyesinde, dolayısıyla koskocoman bir sübvansiyonla karşı karşıyayız" diye konuştu.

"Acele olmayan projeler bu sene ertelenecek"

s-d3f85a393fa3b7cace9eb27cbbf2c733501ee9
Ekrem İmamoğlu, salgınla birlikte İBB'deki bütçe açığını nasıl yöneteceklerini anlattı. Zorunlu tasarruf tedbirlerini aldıklarını belirten İmamoğlu, "İstanbul'un çabuk bir şekilde hizmet almasını sağlayan yatırımlar dışarıya bazı yatırımları 2020'de durdurmaya karar verdik. Örneğin metroyu asla durdurmayacağız, ya da yeşil alan hizmetlerini katiyen durdurmayacağız. Sosyal hizmetler ağını daha üstteki seviyeye çıkaracağız lakin onun dışında geciktirmekte bir sorun olmayan projeleri mesela, bir mahalle arasındaki kapalı otopark olabilir, bir yerdeki herhangi bir tesis projesi olabilir, bu bir takvim süreçte İstanbul'a çok etkilemeyecek projeleri yalnızca 2020 bütçesini hafifletmek için durduracağız" açıklamasında bulundu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER