Kendi Döneminden Kalan Üç Tablodan Biri: Fatih Sultan Mehmed'in Portresi Satışa Çıkıyor

 National Gallery'nin 'daimi sergilenen sanat eserleri' arasında yer alan, Fatih Sultan Mehmed'in günümüze değin gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan tablo, İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü müzayede salonu Christie’s 25 Haziran’da düzenlenecek müzayeded.

Kendi Döneminden Kalan Üç Tablodan Biri: Fatih Sultan Mehmed'in Portresi Satışa Çıkıyor

 National Gallery'nin 'daimi sergilenen sanat eserleri' arasında yer alan, Fatih Sultan Mehmed'in günümüze değin gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan tablo, İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü müzayede salonu Christie’s 25 Haziran’da düzenlenecek müzayedede 400- 600 bin sterlin layık satışa çıkarılacak. s-38aeb28425e087f815c27dd433af29f590c64a
Osmanlı İmparatorluğu döneminin en etkin padişahı Fatih Sultan Mehmed'in, kendi dönemimde üretilmiş olan tablosu İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü müzayede salonu Christie’s 25 Haziran’da düzenlenecek müzayedede satışa çıkarılacak. Müzayedede, Venedikli Ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden meydana çıkan yağlı boya portreyi alıcıların beğenisine sunulacak.  Tablonun bizzat Bellini ya da öğrencileri tarafından yapıldığı düşünülüyor. Fatih Sultan Mehmed'in yanına diğer bir kişi ile resmedilmiş "tek portre" olma özelliği içeren eser, müzayedenin en dikkat çeken parçalarında biri olacak.Fatih'in kendi döneminde yapılmış ve günümüze değin gelebilmiş üç yağlı boya portresinden biri olan bu eserin 400 ile 600 bin sterlin değer aralığında satışa çıkması bekleniyor.

"Satışı salgın sebebiyle iki ay ertelendi"

s-8d98595054fe339d9eac24568e5447c14c9271
Londra’daki Christie’s müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu Epilepsi Plumbly, 25 Haziran’da yapılacak müzayedede satışa çıkacak eser hakkında veri verdi. Plumbly, Osmanlı'nın ihtişamlı padişahlarından Fatih’in portresinin, koleksiyonun en manâlı parçaları aralarında olduğunu belirterek, koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirlerinden nedeniyle iki ay önce kapılarını kapattıkları salonun başta bu açık arttırma ile açılacağını söyledi.

"Yan kişinin kim olduğu hala bilinmiyor"

s-13dbad248192262775f4a4d424d9a51b725424
Plumbly sözlerine şöyle devam etti: 
“Bu tablo, İstanbul’u fetheden Sultan II. Mehmed’in kendi döneminde veya o döneme yakın bir zamanda üretilmiş, özel koleksiyoncuların elinde olan ve günümüze değin ulaşmış üç portesinden biri. Bu bilhassa olağandışı bir portre. Padişah’ın yanında diğer bir figür görüyoruz. Bu kişinin kim olduğunu hala bilmiyoruz. Bu kişinin üç oğlundan biri olduğu söyleniyor oysa her ikisi aralarında yaş farkının eksik olması bu teoriyi böylece doğrulamıyor.  Başka bir bakış ise bu kişinin tıraşlı ve beyaz tenli olmasından nedeniyle bir Avrupalı olabileceği. Hem diğer kişinin Osmanlı adap kuralları çerçevesinde Padişah ile benzer boyutta betimleme edilebilmesi de epeyce klasik dışı. Fatih Sultan Mehmed’in sanata ve batıdaki sanata hürmet duymakla tanındığı biliniyor. Kendisi benzer portreler de yaptırdı. Ama bunların nerede olduğunu bilmiyoruz. Bu portre günümüze değin ulaşan nadir tablolardan biri. Böyle bir eseri müzayedede sunmaktan nedeniyle çok heyecanlıyız. 460 bin sterlin değer satışa çıkacağını tahmin ediyoruz. Özel bir koleksiyonda bulunan bu son örneği sergilemekten dolayı fazla mutluyuz.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER