Koronavirüsün İş Kazası Olmaktan Çıkarılmasına Muhalefetten Tepki: 'Patronlar İçin Emekçileri Harcamayın'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kovid-19’un SGK genelgesi ile iş kazası statüsünden çıkarılmasına karşı çıktı.

Koronavirüsün İş Kazası Olmaktan Çıkarılmasına Muhalefetten Tepki: 'Patronlar İçin Emekçileri Harcamayın'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kovid-19’un SGK genelgesi ile iş kazası statüsünden çıkarılmasına karşı çıktı. "Devlet, patronların kurtulması için emekçileri harcayıp üç kuruşun hesabını yapmamalıdır” diyen Çakırözer, verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

s-4a62b645211304af3111d81614fb81ce37669f
SGK’nın 7 Mayıs’ta yayınladığı özel genelgeyle çalışanların koronavirüse yakalanması meslek kazası olmaktan çıkarıldı. Bu kararla Kovid-19'a yakalanan çalışanın işverene tazminat davası açması engellenirken, hayatını kaybeden çalışanın ailesine gelir bağlanma hakkı da ortadan kalkıyor.CHP Eskişehir Milletvekil Utku Çakırözer, bu karara tepki gösterdi. Alınan kararla salgında çalışanlara karşı devletin sorumluluktan kaçtığını belirten Çakırözer, “Devlet salgın döneminde hem insanları çalıştırıyor, keza de çalışırken salgına yakalananlar için sorumluluğu üstlenmiyor. Daha da vahimi afiyet çalışanları için bile bunun iş kazası olarak görülmemesi. Bu genelge hem sağlık emekçilerimiz keza de bu dönemde ölümü bile göze alarak çalıştırılan on binlerce emekçimize büyük vefasızlıktır. Devlet, patronların kurtulması için emekçileri harcayıp üç kuruşun hesabını yapmamalıdır” dedi.

"Nisanda emekçi ölümlerinin yüzde 47'si Kovid-19 kaynaklı"

s-73ede60c490011b1b377a14a53f2aced3dbfe6
Kovid-19 birçok ülkedeki sıhhat çalışanları için meslek hastalığı olarak değerlendirilirken, Türkiye’de böyle bir kararın alınmasını mantık dışı ve kamu vicdanı açısından incitici olarak nitelendiren Çakırözer şunları söyledi:

“Nisan ayında hayatını kaybeden işçilerin yüzde 47’si Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi. Salgın süresince binlerce emekçimiz çalıştırılmaya devam etti.  İSİG verilerine göre; Nisan ayında en az 103 emekçi, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Öncelikle afiyet emekçilerimiz elde etmek üzere salgında çalışmaya devamlı on binlerce emekçimiz Kovid-19’un  iş hastalığı, meslek kazası kapsamına alınmasını beklerken, SGK’nın yayınladığı bu genelge kabul edilemez. Devlet bu genelge ile salgın döneminde çalıştırılan insanları ve onların mağduriyetlerini görmezden gelmiştir.”

Soru önergesi verdi

s-d5bd477ec536edd42e12aaabd12b48051207a1
"Kovid-19 bütün çalışanlar için meslek kazası, sağlıkçılar için de iş hastalığı olarak tanımlamalıdır” diyen Çakırözer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine de taşıdı.Çakırözer, önergesinde şu sorulara yer verdi:11 Mart 2020 itibariyle Covid-19 teşhisi konulan SGK’ye belirtilmiş çalışan sayısı kaçtır? SGK genelgesine yani 07.05.2020 tarihine karşın Covid-19 sebebiyle sağlık durumu kuruluşuna başvuran ve “meslek kazası” ya da “meslek hastalığı” olarak kayıt edilen çalışan sayısı kaçtır?SGK genelgesine dek Kovid-19 teşhisi nedeniyle “iş kazası” veya “meslek hastalığı” olarak tescil altına alınan vatandaşlarımızdan kanunda belirtilmiş haklardan herhangi birinden yararlanan sigortalı çalışan var mıdır? Varsa kanundaki hangi haklardan yararlanmışlardır, sayıları kaçtır? Sağlanan haklar kapsamında yapılan ödeme tutarları toplamı nedir?İş kazası” olarak kayıtlı SGK’lıye hangi haklar tanınmaktadır? “Meslek hastalığı” olarak açıklanmış SGK’liye hangi haklar tanınmaktadır? “Hasta” SGK’liye hangi haklar tanınmaktadır?SGK genelgesindeki “salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık dahilinde provizyon alınması” kararının yargı kayıplarına niçin olduğu genelgeyi değiştirmeyi veya iptal etmeyi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?İş yerinde ve çalışma koşulları nedeniyle salgına maruz kalan çalışanların yargı kayıplarını tamir etmek için tedbir alındı mı? Alındıysa önlemler nelerdir?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER