'Koronavirüsün yaralarını saran üretim tesisleri çelik ile büyüyecek'

Koronavirüs dünya ekonomisinde bütün planları değiştirdi.

'Koronavirüsün yaralarını saran üretim tesisleri çelik ile büyüyecek'

Koronavirüs dünya ekonomisinde bütün planları değiştirdi. Uzun sürede kurulması mümkün olmayan hastanelerin inşasında çelik konstrüksiyon tercih edildi. Ilk Kez hastaneler almak üzere tüm imal ve depolama alanlarında çelik konstrüksiyonun hızına ve sağlamlığına gereklilik günden güne artıyor.

“Yeniden Yapılanma için üretim tesisleri hızlı ve ekonomik olarak kurulmalı”
Hafif çelik yapıların yıldızının Covıd-19 sürecinde bir kere daha parladığına dikkat çeken AS STEEL Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Sezer, “Küresel ekonomide endüstriyel yapıların önemi büyük. Salgın sonrası endüstriyel yapılara olan gereklilik en yüksek seviyede. Üretim tesisleri seri ve hesaplı olarak kurulmalı, bu da çelik konstrüksiyon ile tesislerin inşasının gerçekleşmesi planlarını devreye soktu. Ön talep sürecimiz Türkiye ve global siparişlerle sürüyor. Mevcut tesisler salgın sonrası dönemde siparişlere tutmak için fabrikalarını ek alanlar ile büyüterek, üretim kapasitelerini artmak zorunda kalacaklar. Bu devrede çelik konstrüksiyon tercih edilerek ekonominin çarkları çabucak eskisinden de yüksek kapasite ile dönecek. Çelik kontrüksiyon yapılar depreme daha dayanıklıdır. Inşa elemanları fabrikada üretilip, beton kaide üstünde birleştirilebilir. İstenildiği zaman sökülerek başka yerde her tarafta kurulabilir. Yapı çelik binalar, standart parçalardan oluşur ve civata-somun temas yapılabilir. Bu açıdan her koşula yerinde eklemelerin yapılması imal kapasitesinin artışında genişleyebilir alan sağlamaktadır” dedi.

“Çelik konstrüksiyon yöntemi ile yapılar şipşak tamamlanıyor”
Bilhassa depolama tesislerinin kurulumlarının da 2021 yılında artışa geçeceğine uyarı çeken AS STEEL Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Sezer, “Düşük ağırlığına kıyasla yüksek mukavemeti, yanmazlık özelliği, lakin hepsinden de öte süratli ve kolay kurulum ve montaj özelliklerine sahip çelik konstrüksiyon yapıların önemi, COVID-19 Koronavirüs Salgını sürecinde bir kez daha ortaya çıktı. 45 günde tamamlanmak üzere 8 Nisan'da çalışmalarına başlanan ve çelik konstrüksiyon yöntemi ile yapılan 1000'er yatak kapasiteli Yeşilköy Atatürk Havaalanı ve Sancaktepe Salgın Hastaneleri, 25 günde adeta tamamlanma noktasına geldi. ABD'de yapı inşaatlarında kullanılan toplam çeliğin az daha yüzde 40'ı soğuk-hadde çeliktir. Öteki yapı malzemelerine nazaran avantajlarından nedeniyle soğuk-hadde çelik kayda değer bir pazar payına sahiptir. Soğuk-haddelenmiş çelik betonarmeye görece fazla daha düşük ağırlığa sahip olup, inşaat ve nakliye sırasında kısmi kolaylıklar da sağlamaktadır. Mukavemeti yüksektir, kalıp gerektirmez ve yanmaz bir malzemedir. Geri dönüştürülebilir ve her yerde kullanılabilirdir, hızlı ve basit kurulum ve kurulum imkânı verir. Çelik bu çok ayrıcalıklı özellikler ve BIRLI STEEL olarak verdiğimiz 50 takvim garanti sebebiyle, binaların, depoların, endüstriyel alanların inşasında bütün dünyada sıklıkla tercih edilmeye başlandı” diye konuştu.

“Her idareli dönemde çelik inşaatın baş aktörüdür”
Yapılarda soğuk hadde çelik elemanların kullanımının başlangıçta ABD ve İngiltere'de 1850'lerde savaştan dönen gaziler için düşük maliyetli ve süratli ev yapımı amacıyla başladığını gösteren Erkan Sezer; “Günümüzde soğuk-hafif çelik profiller; evlerde duvar sistemlerinde, çatı makasları, inşa çerçevelerinde kullanılmaktadır. ABD, Japonya ve Batı Avrupa ülkelerinde hafif-çelik binalara yaygın olarak rastlanılmaktadır. Türkiye'de ise bu yapı türü özellikle 1999 Marmara Depremi'nden sonradan alaka çekmeye başlamıştır. Soğuk-haddelenmiş çelikler; genelde binalarda, otomobillerde, ekipmanda, konut ve ofis mobilyalarında, servis direklerinde, depolama raflarında, tahıl silolarında, karayolu bariyerlerinde, drenaj tesislerinde ve köprülerde kullanılmaktadır. Her hesaplı dönemde çelik inşaatın baş aktörü olmuştur ve bilhassa salgın döneminde ve ardından da bu ilgi sürecektir” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER