Türkiye Ermenileri Patriği'nden Ayasofya Önerisi: 'Ayrıca Cami Keza Kilise Olarak İbadete Açılsın'

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin tartışmalara Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da katıldı. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır diyen Patrik Maşalyan, Ayasofya'nın bir müze olması için yapı edilmediğinin altını çizerek, ayrıca cami ayrıca kilise.

Türkiye Ermenileri Patriği'nden Ayasofya Önerisi: 'Ayrıca Cami Keza Kilise Olarak İbadete Açılsın'

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin tartışmalara Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da katıldı. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır diyen Patrik Maşalyan, Ayasofya'nın bir müze olması için yapı edilmediğinin altını çizerek, ayrıca cami ayrıca kilise olarak ibadete açılmasını önerdi.

s-694740a5bfcc6ecf3860508f758e05d28c319e
Önerisini Twitter hesabından paylaşan Maşalyan, Ayasofya'nın on bin işçinin emeğiyle bir servet harcanarak kurulduğunu belirterek, "1500 yıllık sayısız yenileme, Fatih Sultan Vakfının emekleri, tümü bu mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye yok. Ayasofya ibadete açılsın" ifadelerini kullandı.

"Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın"

s-0e58a8456635b396c4caf0bc1f3cf99714b9a0
Maşalyan'ın açıklaması şu şekilde: "1500 yıllık sayısız yenileme, Fatih Sultan Vakfının emekleri, tümü bu mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye yok. Meraklı turistlerin resim sürüklemek için oraya buraya koşuşturması yerine diz çökmüş imanlıların hürmet ve huşuyla secde kılmasının, mabedin fıtratına daha yerinde olduğunu düşünüyorum.Ayasofya ibadete açılsın. Mabet yeterince büyük. Hristiyanlara da bir bölge ödev edilsin. Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın. Ayasofya çağın ve insanlığın barışma sembolüne dönüşsün. Çok mu ütopik? Zaten hepimiz aynı gök kubbenin aşağıda yapmıyor muyuz ibadetlerimizi? Ayasofya'nın kubbesini de paylaşabiliriz. İtikatlarımız ayrı olsa da benzer tek Allah'a inanmıyor muyuz? 1000 yıl Hristiyan, 500 yıl Müslüman dualarını duvarlarına emmiş ve onları gizemli varlığında sentezlemiş mabedin buna bir itirazının olacağını zannetmiyorum.Mabede girin, sessizliği soluyun ve öğrenin ondan. Aya Sofya, 'Kutsal Bilgelik' mabedi, seyrettiği 1500 asırlık insanlık tarihinde barıştan daha değerli bir şeyin olmadığı öğüdünü verecek size. Yeni bir haç ve hilal ihtilafı lüksümüz değil. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır. Böyle bir barışı dünyaya hediye etme onuru Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yaraşır."

Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları

s-1bdadcf3e6d4278306405953c3c275ead518df
Yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs'tan sonradan alevlendi.29 Mayıs'ta Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunması Yunan yetkililerin tepkisini çekmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya'da Kur'an okunmasını "Hristiyanların dini duygularına da bir hakaret" olarak değerlendirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yunan yetkililere cevaben "Fetih açmaktır, fetih gönülleri özellikle kazanmaktır" demişti.

s-c77b8c09718197a46b024eaef63e806f20a8fa
Yunan basınının UNESCO yetkililerine dayandırdığı haberde Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bir bölgenin statüsünü başkalaştırmak için UNESCO'nun onayının alınmasının gerektiği belirtildi.Twitter ve Euronews
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER