Mama Cax: Bugünün Google Doodle'ındaki model ve engelli hakları aktivisti kimdir?

Haitili-Amerikalı güzel, kapsayıcı modayı savunmak için yaptığı çalışmalardan dolayı alkışlandı.

Mama Cax: Bugünün Google Doodle'ındaki model ve engelli hakları aktivisti kimdir?

Bugünün Google Doodle'ı, Haitili-Amerikalı model Mama Cax'i kutluyor. 8 Şubat Çarşamba günü Google'ın ana sayfasında görülebilen renkli Doodle, Mama Cax'in 2019'da New York Moda Haftası'nda podyumda çıkış yaptığı günü işaret ediyor. Doğum adı Cacsmy Brutus olan Mama Cax, en çok engelli haklarını savunması ve protez sağ bacağıyla modellik yapmasıyla biliniyordu. Aralık 2019'da şiddetli karın ağrıları ve akciğerde kan pıhtılaşması şikayeti ile hastaneye kaldırıldıktan sonra öldü. Google, Mama Cax'in kapsayıcı modaya yaptığı katkıları kutladığını ve bugünkü Doodle sanatının "onun parlak yaşamının bir yansıması" olduğunu söylüyor.

Arama devi, "Sanat eseri, Haiti mirası, NYC memleketi ve görünüşe dahil edilen proteziyle moda kariyeri dahil olmak üzere kimliğinin birçok yönünü vurguluyor" dedi. Mama Cax hakkında bilmeniz gereken her şey burada:

Mama Cax nerede doğdu?
Mama Cax, 20 Kasım 1989'da Brooklyn, New York'ta doğdu. 
Çocukluğunun büyük bir bölümünü Haiti'de geçirdi. 14 yaşındayken Mama Cax'e nadir görülen bir kemik kanseri türü ve ayrıca osteosarkoma akciğerlerine metastaz yaptığı için akciğer kanseri teşhisi kondu. Sağ bacağı, başarısız bir kalça protezi sonrasında ertesi yıl kesildi ve protez bacağını aldı.

Mama Cax protez bacağıyla yaşamayı nasıl öğrendi?
Protez bacakla yaşadığı ilk yıllarda Mama Cax, onu dünyadan sakladığını söyledi. 
Amputasyon ameliyatının ardından model, MSNBC'ye "kelimenin tam anlamıyla yıkıldığını" ve depresyondan muzdarip olduğunu söyledi. “Sanırım o noktada birkaç hafta boyunca vücuduma bakmayı reddettim” dedi. Kesilen bacağını ve protez bacağını yıllarca uzun pantolon veya elbiselerle örterdi."Nasıl göründüğümden utandım," diye açıkladı. “Protez bacağım olduğunu kimsenin bilmesini istemedim çünkü eninde sonunda 'Ne oldu?' sorusu ortaya çıkacaktı. Her karşılaşmanın, her gün, günde birkaç kez benim hikayemi anlatacağını hayal edin.”Mama Cax ancak üniversiteye gitmeye başladığında kısa elbiseler giyme ve protez bacağını "kişiliğimi yansıtacak" şekilde gösterme konusunda kendine güven buldu.

Mama Cax modelliğe ne zaman başladı?
Mama Cax, modellik kariyerine 2017 yılında makyaj markası Wet 'n Wild'ın reklam kampanyasında rol aldığında başladı. 
Daha sonra JAG Modelleri tarafından imzalandı, ancak ona "ortalama bir model gibi görünmediğini" söyleyen birkaç modelleme ajansı tarafından reddedildiğini söyledi. HERE Magazine'e konuşan Mama Cax şunları söyledi: "Bana kesinlikle ilgilenmediklerini veya cevap vermediklerini veya bir iş için seçilmemin kolay olmayacağını veya öyle görünmediğimi söyleyen yerler oldu. ortalama model. “Sadece vücut tipi olarak değil, aynı zamanda beden olarak da. Kolay değildi ama aynı zamanda bu benim nihai hedefim değildi. Sadece 'Tamam, bunu deneyeyim' diye düşündüm. İşe yaramazsa B, C, D planlarım var…” Ancak modada bir güç olmaya devam etti ve Tommy Hilfiger, ASOS, Olay ve Savage x Fenty gibi markalar için modellik yaptı. Mama Cax, 2018'de Teen Vogue'un kapağında, diğer engelli hakları kampanyacıları ve modelleri Jillian Mercado ve Chelsea Werner ile birlikte yer aldı.

Modadaki en büyük anı, Chromat'ın 2019 ilkbahar moda defilesinde süslemeli bir protez bacakla podyuma çıkmasıydı. O sırada ABD Vogue'a şunları söyledi: “Geçen gün uzuvları farklı olan ve tekerlekli sandalye kullanan birçok kızla bir etkinlik yapıyordum. Bir derginin kapağında veya podyumda kendilerine benzeyen birini asla görmezler, bu yüzden onlar için bu çok şey ifade ediyor.”

Mama Cax nasıl öldü?
Doktorlar akciğerlerinde kan pıhtıları keşfettikten sonra Mama Cax 30 yaşında öldü. 16 Aralık Pazartesi günü ölmeden önce bir hafta hastanede kaldı.

Ailesi o sırada yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Cax'in bir savaşçı olduğunu söylemek yetersiz kalır. Kanserden kurtulan biri olarak, hayatın çeşitli zorluklarını doğrudan ve başarılı bir şekilde üstlenmeye alışmıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER