Türkiye’nin en ünlü bekçisi

‘Seksenler’ dizisinde 8 yıldır 'Bekçi Bekir' rolünü üstlenen tiyatrocu Hacı Ali Konul HaftaSonu'na konuştu: Meclis’ten tartışmalı geçen yasa ile bekçilere yeni yetki ve bazı haklar tanındı.

Türkiye’nin en ünlü bekçisi

‘Seksenler’ dizisinde 8 yıldır 'Bekçi Bekir' rolünü üstlenen tiyatrocu Hacı Ali Konul HaftaSonu'na konuştu: Meclis’ten tartışmalı geçen yasa ile bekçilere yeni yetki ve bazı haklar tanındı. Hacı Ali Misafir, bekçilerin halkın içinden çıktığını söyledi ve ekledi: Dizide onları temsilcilik ediyorum. Mahallenin en güvendiği insanları çok üzdük.

Bekçilere yeni yetkiler getiren kanun teklifi, TBMM'de yapılan uzun tartışmalar sonucu yasalaştı. Bu tartışmalar arasında Bekçiler hakkında olumlu, olumsuz görüşler ileri sürüldü, yeni yetkileri eleştirenler olduğu gibi yerinde bulanlar da çıktı. Türkiye'de halen 70'i kadın 28 bin 479 bekçi tahsis yapıyor. Bu sayıya dahil olmayan oysa “En ünlü bekçi” olan bir isim de var… TRT'de yayınlanan “Seksenler” dizisinde 8 yıldır “Bekçi Bekir” karakterine “Erzurum Şivesi” ile yaşam veren tiyatro sanatçısı Hacı Ali Konuk… Konuk, “Bekçi Bekir” rolünü, son meydana çıkan yasa ile gündeme gelen tartışmaları ve sanat hayatını, SÖZCÜ HaftaSonu'na anlattı. İşte açıklamaları:

ONLAR DA VATANIN EVLADI

Son dönemlerde bekçilerin üstüne fazla yüklenildi. Bekçiler de bu vatanın evladı. Bazı kesimlerden hiç adalet etmedikleri sözler duydular. Can Sıkıcı konulara şahit olduk. Halbuki bekçi halkın içinden meydana çıkan, mahallenin de en fazla sevdiği güvendiği insandır. Böyle olmalıdır. TBMM'den geçen yasa ile bekçilere yeni yetki ve haklar tanındı. Bunu en iyi devletimiz bilir. Bir can sıkıntısı olursa, İçişleri Bakanlığı var, yargı var. Lakin ben bekçilerimizin üstüne yersiz bir tepki ile gidildiğini düşünüyorum. Bekçilik kutsal bir devir. Bekçi adının değiştirilmesini isteyenler de var. Kendimce bekçi ismi hoş. Bu görevi yapan arkadaşlarımız da isimleri ile gurur duysunlar.

DOĞAÇLAMA ORTAYA ÇIKTI

Seksenler dizisindeki Bekçi Bekir karakteri doğaçlama ortaya çıktı. Bekçi Bekir'e bir ruh kattım. Erzurumluyum ve ‘Bekçi Bekir'i de Erzurum şivesi ile konuşuyorum. Bu ruh, şive ve tavır beğeni topladı. Bu rol de bana raslantı geldi. Bir gün Kadıköy'de bir arkadaşımla karşılaştım, “Seksenler diye bir proje başlıyor, sadece bekçi rolü kalmış, kimseyi bulamıyorlar” dedi. Bıyıkları şekillendirip gittim. Ertesi gün başladık. “Bekçi Bekir” Anadolu'yu temsilcilik ediyor.  Seyirci de benimsedi, haricen sarılıyor, öpüyorlar.

MÜJDAT GEZEN'İN TALEBESİ

İstanbul'da Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile Levent Kırca Tiyatrosu'nda oyunculuk eğitimi aldım. Bugüne kadar çoğu tiyatro oyunu ile 20'ye yakın film ve dizide rol aldım. Hemen en büyük hayalimi hayata geçirmeye hazırlanıyorum. Erzurum'da kışın karlar içinde çekilecek ve milletlerarası bir yapım olacak bir film hedefliyoruz. “Hekat Kar Kapanı” ismini taşıyacak ve bu yapımda insanların kara kışta verdikleri hayat mücadelesini aktaracağız.  Bu hayat öyküleri de ‘Hekat' dediğimiz hikaye anlatıcıları kadar dile gelecek.

BEKÇİ BEKİR KİMDİR?

Seksenler dizisinde mahallenin Bekçisi Bekir, Erzurumlu bir dadaş.  Mesleğini fazla seviyor ve amirleri tarafından bahşedilen görevleri eksiksiz yerine getirmeye çalışıyor. Her görevi dikte kabul ediyor. Yeniliklere açık değil, geçmişte ne gördüyse onu uyguluyor. Tek amacı mahallenin huzurlu yapısının devam etmesi… Keza o mahallesini ve orada yaşayanları, keza de mahalledekiler onu çok seviyor. Herkesi de isim ad tanıyor. Keza bekçi ayrıca de gönüllü muhtar…

HACI ALİ MISAFIR KİMDİR?

Erzurum'da 1 Mayıs 1969'da doğan Hacı Ali Misafir, lise eğitiminden sonradan dişçi olmak istedi. Dişçilik Fakültesi'ne gitti. Ancak bir zaman sonradan ayrılıp İlahiyat Fakültesi'nde eğitimine devam etti. İlahiyatı da bitiremedi. Tiyatroya gönül verdi. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde  eğitim aldı. Usta Levent Kırca'nın açtığı bir yarışmaya da katılıp kazandı. “Çiçek Taksi, Arka Sokaklar, Hayat Bilgisi, Çocuklar Duymasın'' adlı dizilerde rol aldı. Organik Aşk, Merdiven Baba gibi sinema filmlerinde oynadı. 2012'den bu yanlamasına da yönetmenliğini Birol Güven'in yaptığı “Seksenler” dizisinde Bekçi Bekir karakterini canlandırıyor.

Son güncelleme: 06:01 - 20.06.2020
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER