Sol-Sağ Ayak veya Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi Midir?

Hamilelik boyunca vücutta pek çok değişiklik meydana gelir ve sonuç olarak hamile kadınların belirli ayak rahatsızlıklarından etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Sol-Sağ Ayak veya Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi Midir?

Düz ayak
Hamilelik sırasında bildirilen ayakla ilgili en yaygın semptom, genellikle ayakların düzleşmesinden kaynaklanan ayak ağrısıdır. Ağrının özellikleri, donuk bir ağrıdan keskin veya zonklayıcı bir ağrıya kadar geniş ölçüde değişebilir.

Bunun nedeni, bir kadının vücut ağırlığının hamilelik sırasında önemli ölçüde artması ve diğer kilo alma türlerine kıyasla vücutta farklı şekilde dağılmasıdır. Spesifik olarak, ayağın kemeri düzleşebilir ve ayaklar yürürken içe doğru yuvarlanabilir, bu da aşırı pronasyon olarak bilinen bir semptomdur. Bu, hareketin çok ağrılı hale gelmesine ve ayaklara, baldırlara ve sırta ek yük bindirmesine neden olabilir. Hamilelik sırasında gevşeme hormonundaki değişikliklerin de bu etkilere neden olduğu düşünülmektedir.

Aşırı protonasyonu ve bunun sonucunda oluşan ağrıyı azaltmak için hamile kadınların ayak kemerini destekleyen uygun ayakkabı giymeleri önemlidir. Ayakların düzleşmesini düzeltmek için tasarlanmış ortezler de bazı durumlarda yardımcı olabilir.

Şişlik ve ödem
Ödem olarak da bilinen ayakların şişmesi genellikle hamileliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde ortaya çıkar. Bu, artan kan hacmi ve kan basıncının bir sonucu olarak ortaya çıkar, bu da bacaklarda ve ayaklarda su tutulmasına ve şişmeye neden olur.

Şişliği azaltmak için, kan dolaşımını hareket ettirmek ve sıvının bacaklarda ve ayaklarda birikmesini durdurmak için düzenli olarak hareket etmeye devam etmek önemlidir. Uzun süre otururken kısa yürüyüş molaları vermek, otururken ayakları bir taburede kaldırmak faydalı olabilir. Hidratlı kalmak ve tuz alımını azaltmak, hem kan hacmini hem de ödemi azaltmaya yardımcı olabilir.

Batık ayak tırnakları
Ayağın boyutu, şekli ve pozisyonundaki değişiklikler nedeniyle tırnak batması hamile kadınlarda daha sık görülür. Dar ayakkabı veya çoraplarla tırnağın çevredeki deriye itilmesi daha olasıdır ve ayak parmaklarını yardım almadan doğru şekilde kesmek zor olabilir.

Düzenli tuzlu su banyoları ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir ve yumuşamış cilt, durumu iyileştirmek için hafifçe tırnaktan geriye ve uzağa doğru itilebilir.

Sıcak veya yanma hissi
Hamile olan bazı kadınlar ayrıca vücut ısısında artışa neden olan hormonal değişikliklerden kaynaklanan ayaklarında sıcaklık veya yanma hissi yaşarlar. Bu duyumlar, kadın yorgun olduğunda artabilir ve bazı durumlarda uykuyu engelleyebilir.

Çatlak topuklar
Hamilelikle ilişkili kilo ve duruş değişikliklerinin neden olduğu çatlak topuklar da yaygın bir şikayettir. Topuklar genişler ve cilt çok kurursa çatlaklara yol açar.

Ayak koşullarının yönetimi
Gebelikte ayak rahatsızlıklarıyla ilişkili semptomların azaltılmasına yardımcı olabilecek bir dizi tedavi seçeneği vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Ayakları yükseltmek
  • Uygun ayakkabı giymek
  • Dolaşımı kısıtlamayan dikişsiz çoraplar giyin
  • Uzun oturma sürelerinde bacaklarınızı esnetmek için düzenli molalar verin.
  • Düşük yoğunluklu egzersizle (yani yürüyüş) fiziksel olarak aktif kalın
  • Hidratlı kalmak
  • Tuz oranı yüksek yiyeceklerden kaçının
  • Ayakların aşırı pronasyonu, uygun ayakkabı seçimi ve ortez kullanımı ile yönetilebilir. Ayakkabılar, ekstra destek ve şok emilimi ile rahat olmalıdır ve ortezler, pozisyonu düzeltmek için ayağın kemerine ve topuğuna ek destek verebilir. Ayak hastalıkları uzmanı, ayak pozisyonunu inceleme ve duruma en uygun ortez konusunda önerilerde bulunma sürecinde yardımcı olabilir.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER