Çoklu Baronun Önünü Açan Eskiz Hazırlandı: 2 Bin Avukat İle Yeni Baro Açılabilecek

Baroların yapısında değişim öngören tasarıya ait taslakta teferruat ortaya çıkmaya başladı.

Çoklu Baronun Önünü Açan Eskiz Hazırlandı: 2 Bin Avukat İle Yeni Baro Açılabilecek

Baroların yapısında değişim öngören tasarıya ait taslakta teferruat ortaya çıkmaya başladı. Düzenleme yasalaşırsa Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde ‘çoklu baro’ kurulmasının yolu açılacak.

s-c48af472e0f9c7150cba3ba8ce4f9251da0afe
Sözcü’den Hürmet Öztürk’ün haberine kadar, 5 binden fazla avukat yer alan illerde en düşük 2 bin avukatla baro kurulabilecek. Bir ilde birdenbire çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birine kayıt yaptıracak.

Temmuz'dan önce yasalaşması bekleniyor

s-19ee1f109735a42a65b193ac7c73be696ce0e7
Taslağın adli tatilin başlayacağı 20 Temmuz’dan önce yasalaşması beklenirken, ekimde yapılacak baro seçimleri ve Mayıs 2021’deki Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimleri de bu düzenlemeden etkilenecek.

Tasarıda yer alan bir takım ayrıntı şöyle:

s-f965acf86dca5eb5c2017faf9acca5cfc1285f
Avukatlar, TBB tarafından şekli belirlenen cübbeyle duruşmaya katılacak.Her hak dairesinde, bölgesinde bulunduğu baro için, her duruşma salonunda ve icra dairesinde ise avukatlar için ihtiyaca yetecek nitelikte yer ayrılacak. Aniden fazla baronun bulunduğu illerde baro için ayrılacak yer TBB’ye tayin edilecek ve birlik, barolara açıklanmış avukat sayısını alarak bu yeri barolara tahsis edecek.Mesleğin ilk beş yılında baro keseneği yarı oranında uygulanacak.Bir ilde, aniden çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birisine kayıt yaptıracak.5 binden pozitif avukat bulunan illerde en az 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini taşıyan dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği dört kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste TBB’ye verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yapmak üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu en geç altı ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlayacak.

Üye sayısı 2 binin altına düşmeyecek

s-0e55be0b309aaf607b7acc3008b82200a35773
Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde birlik, asgari avukat sayısının altı ay içinde sağlanmasını yazılı olarak ilgili baroya bildirecek. Verilen zaman içinde eksiklik giderilemezse baronun tüzel kişiliğine birlik göre son verilecek. Tüzel kişiliği sona eren baroya açıklanmış avukatlar ve stajyerler duyuru tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, pat diye fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolacak.TBB asgari 25 baronun yazılmış istemi üstüne olağanüstü toplantıya çağırabilecek lakin tercih yapılamayacak.Görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda baro başkanlığı, idare, disiplin ve teftiş kurulu üyelikleri ile TBB vekil seçimleri ekim ayının ilk haftasında yapılacak.

Avukatlar değişikliğe karşı yürümüştü

#SavunmaYürüyor: Türkiye'nin Dört Bir Yanından 50 Baro Başkanı, Hak Bağımsızlığı İçin Ankara'ya Yürüyor - Baro başkanları ve avukatlar, Avukatlık Kanunu’nda ve baroların seçim sisteminde yapılmak istenen değişikliğe karşı 19 Haziran günü birçok ilden yürüyüş başlatmış, gruba Ankara’da polis müdahale etmişti.Baro seçimlerinde değişim Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireyleri gaye bildiren açıklamasını sert bir dille eleştirmesinden sonradan iktidar kadar gündeme getirilmiş, MHP de bunu desteklemişti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER