Google'ın İş Mülakatları: Beyin Yakan Sorular Gerçek mi Efsane mi?

Teknoloji devi Google'ın meslek görüşmelerinde sahiden birbirinden tuhaf ve kafa yakan sorular soruluyor mu? Hakkında kitaplar yazılan, onlarca habere konu mülakatların perde arkasını eski bir Google çalışanı olan yazılım mühendisi Selim Önal anlattı. Google, Microsoft gibi bi.

Google'ın İş Mülakatları: Beyin Yakan Sorular Gerçek mi Efsane mi?

Teknoloji devi Google'ın meslek görüşmelerinde sahiden birbirinden tuhaf ve kafa yakan sorular soruluyor mu? Hakkında kitaplar yazılan, onlarca habere konu mülakatların perde arkasını eski bir Google çalışanı olan yazılım mühendisi Selim Önal anlattı.

s-854e603709f780e6c94c1bbc6e6bbc7278a52b
Google, Microsoft gibi bilişim devlerinin meslek görüşmelerinde adaylara sorduğu sıra dışı sorular hakkında bu vakit kadar güya reel benzeri efsane pek fazla şey yazılıp çizildi. Şirketlerin, adayın zihninin nasıl çalıştığını ve durumlara nasıl tepki gösterdiğini anlayabilmek için ara sıra doğru bir cevabı bile bulunmayan sorular yönelttiği söylenegeldi.Bu tarz soruların aslında sorulup sorulmadığını, mülakatların perde gerisinde neler olduğunu, 4 sene boyunda Google’da çalışan ve gönüllü olarak meslek mülakatlarına da katılan Selim Önal, Independent Türkçe’ye anlattı.

"Eski CEO’nun referansı ile biri geldi, reddedildi"

s-2992a09e6943892655815ba8d6caa2cb05d1d4
Selim Önal / Fotoğraf: Independent TürkçeÖnal, Google'da çalışan 3 arkadaşıyla birlikte kurduğu Keşişen Yollar Derneği ile kariyer konusunda gençlere yardım etmek için farklı araştırmalar yürütüyor.İşe alım süreçleri konusunda dernekte bir program oluşturduklarını anlatan Önal, “15-20 haftalık bir kurs ile öğrencileri hazırlıyoruz. Bizim çalıştığımız firmalarda liyakat gerçekten kayda değer. 'Şu benim tanıdığım, bu benim bildiğim' diye durumlar işlemiyor. bir kere bile işe alım süreci bu şekilde olmuyor” dedi.Google'da çalıştığı zaman boyunca, işe alım sürecine gönüllü olarak katıldığını ifade eden Önal, işleyen süreci ise şu sözlerle anlattı:
Buralarda işe alımlar komitelerle yapılıyor ve gönüllülükle yürüyor. Komitenin raporları geliyor ve komite de karar veriyor. Eski CEO’nun referansı ile biri geldi, reddedildi. Çünkü, mülakat sonuçları iyi değildi.Bu çok akıllı bir yol aslında, çalışan herkesin beraber çalıştığı herkese güveni oluyor. Nasıl bir süreçten geldiğini biliyor böyle olduğu için de ‘birinin torpiliyle geldi, o bununla geldi. Ona güvenmeyeyim’ olmuyor.
Bu yöntem ile herkesin beraber çalıştığı kişilerin zekasına, belirli bir alandaki yeteneğine güvendiğini dile getiren Önal, "Bu, verimliliği de çok artırıyor. İnsanların birbirine güven duymasını da sağlıyor” ifadelerini kullandı.

"CV’de fotoğraf, ehliyet, medeni hal gibi bilgilerin olmaması gerekiyor"

s-3ad8f66ca9c34229e64bf143987be5cd45195a
Mülakat sürecinin teknik şekilde yapıldığını dile getiren Önal, “Önce başvurusunuz. Özgeçmişinizi sisteme yüklüyorsunuz ya da şirkette çalışan birisi size referans oluyor, sisteme yüklüyor. O kişi diyor ki, 'Bu benim tanıdığım, biz şirket olarak bu kişiyi değerlendirmeliyiz.' Bu ilk aşama; burada dikkat etmeniz gereken şey özgeçmişinizin düzgün olması” diye konuştu.Önal, özgeçmişin nasıl olması gerektiği ile ilgili ise şunları söyledi:
Mesela, Türkiye'deki öğrenciler genel olarak Avrupa'daki ya da Türkiye'deki özgeçmişten beklenilenlerle bizim sektörde Amerika'da özellikle Silikon Vadisi’nde biraz farklı. Standart şeyler var, mesela fotoğraf, ehliyet, medeni hal gibi bilgilerin olmaması gerekiyor. Bunlar olursa, çok tecrübesiz gözükürsünüz. Çünkü yasal olarak bunlara göre ayrımcılık yapamadıkları için CV’de olmasının da hiçbir anlamı yok. Hatta olmaması daha doğru.

"Özgeçmişinizde veriler kullanmanız gerekiyor"

s-914c0c0373dc56df34f747c2a4161c984461e4
Veri odaklı özgeçmiş hazırlamak gerektiğini vurgulayan Önal, “Çalıştığınız şirketlerde, çok iyi işler yaptım gibi değil de son çalıştığım firmada ürünümüzün Google App Store'daki bizim yaptığımız uygulama notu 3,5’tu; ben 6 ay projeyi yönettim, 4,5’a çıktı ve indirilme sayısı yüzde 500 arttı. Yani yaptığınız iş ölçülebilir, ‘Ben hayır katılmıyorum’ dediğinde bile, ‘Bak rakamlar burada’ diyebileceğiniz şekilde özgeçmişinizde bu bakış açısıyla yazmanız gerekiyor” dedi.

"Başarılı insanlar, başarılı insanları tanır felsefesi var"

s-219b6e9cf4715a095762bf4d3ef7147068667f
Önceliğin, iyi bir özgeçmiş hazırladıktan sonra, o şirketlerden biriyle iletişime geçip, kişinin kendisini düzgün bir şekilde tanıtması ve referans olmalarını istelmesi olduğunu vurgulayan Önal, “Biz dernekte bu konuda yardımcı oluyoruz. Kendi ön elememizden geçen öğrencilere, başvuracakları firmalarda referans buluyoruz. Bizim öyle bir ağımız var” dedi. Önal, “Oradaki mantık, başarılı insanlar başarılı insanları tanır felsefesi var. Zaten sizi iş almışız, size güvenmişiz, sizin arkadaşınız da bizim şirketimiz için iyidir. Çok fazla başvuru aldıkları için bunlar öncelik kazanıyor” diye konuştu.

"İşe alımlarda teknik sorular sorulur ve komite karar verir"

s-8a81716f5ba76ba7bd976d771d4b8356e56fdb
Özgeçmişin elemeden geçtikten sonra izlenen yolları ise Önal, şöyle anlattı:
Genelde bir telefon görüşmesi olur. Bu da işe alım sorumlusu ile bir görüşme yapıyorsunuz. Orada size şunu soruyorlar: Neden bizim şirketimize başvuruyorsunuz ya da bu pozisyona neden ilgi duydunuz? Biraz geçmişinizden konuşuyorsunuz.Orada şirketle alakalı ödevinizi iyi yapmalısınız. Çok standart cevaplar vermemeniz ve ezber cevaplar vermemeniz şart. Söylediğiniz şeyler size bir soru sorulduğunda kendinizle çelişmemeniz ve gerçekten inanmanız gerekiyor.

"Başarılı olursanız son turda ofise çağırırlar"

s-9a4d5ba3ef21145c9120c10027d8931efefb42
"Çok klişe olmayan, ödevinizi iyi yaptığınızı gösterecek, araştırdığınızı gösterecek cevap vermelisiniz" diyen Önal, o aşamanın geçilmesi durumunda genellikle bir veya iki tane telefon görüşmesi yapıldığını ve görüşmelerin teknik konular üzerine olduğunu aktardı:
Size bir tane bilgisayar problemi soruluyor. Bilgisayar biliminde çok temel dersler var. Programlamaya giriş, veri yapıları ve algoritmalar o derslerde okulda öğrendiğinize benzer kavramlar sorulur. Veri yapılarına dair bir soru sorarlar, onu beraber ekranda çözersiniz. Mülakat yapan mühendis yorum yapar. Beraber çalışarak, o problemi çözersiniz. Bu bir veya iki tane telefon mülakat yapılır. Bunlar da başarılı olursanız da son tur olarak ofise çağırırlar.

"İşe alım süreci bir ayı geçiyor"

s-12404ae6c26d7517a58e2f775adb5b44625ce4
Ofise çağrılması durumunda, çıkacak bütün masrafları çağıran şirketin karşılayacağını söyleyen Önal, uçak, otel, vize ve pasaport ücretine kadar ödeneceğini, her şeyin davet eden şirket tarafından organize edileceğini ifade etti.Önal, sözlerine şunları ekledi:
Gidersiniz 4-5 saatlik bir mülakata girersiniz. Bu mülakatın kendisi de çok teknik,  orada da her oturumda beyaz tahta da o şirketin mühendisi ile bir iki tane teknik problem çalışırsınız. Bunlardan sonra bir rapor yazar, bazen mülakatı yapanlar bir araya gelir. İşe alalım mı almayalım mı diye. Google’da mülakatı yapanların yazdığı raporu, başka bir komite, hiç mülakatları görmeyen komite inceliyordu, komite karar veriyordu. İşe alım süreci, bir ayı geçiyor.

"Yazılım mühendislerine bulmaca tipi sorular sorulmaz"

s-941e910812d55496908b70a51a0a3edd39c335
Önal, dili iyi bilmek, teknik dersleri iyi çalışmak ve kendilerini mülakatta doğru anlatabilmenin pratiğini de yapmalarının önemine işaret etti.“Kendilerini mülakatta doğru anlatabilmek çok önemli” diye vurgulayan Önal, “Mülakat sırasında o mülakatı siz doğru yönetmelisiniz. Bu tabii sürekli onun lafını keserek değil; ama kontrol sizde olmalı, onu hissettirmelisiniz karşı tarafa” diye konuştu.Önal, son olarak şunları söyledi:
Ne yaptığınızın ne söylediğinizin bir sonraki adımı nereye gideceğinin farkında olarak 40-50 dakikada ileride beraber çalıştığınızda da sorumluluk almayı bilen, süreç yönetmeyi bilen biri olduğunuzu göstermelisiniz. Mülakatlarda yazılım mühendislerine, bulmaca bilmece tipi sorular sorulmaz. Kitaplara konu olan ve çok abartı sorular var, bunlar hiçbir zaman sorulmayanlar var. 1990'larda Microsoft o tarz sorular kullanıyormuş. Yoruma açık ve kanıtı olmayacak sorular sorulmuyor, adil değerlendirebilmesi için net olması gerekiyor.
Esra Öz / Independent Türkçe
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER